Achizitionarea unei locuinte reprezita o investitie?
In ultima perioada romanii par sa caute solutii in care isi pot investi bugetul cu rezultate pe termen lung. Reveal Marketing Research a facut un studiu de piata, in care momentele petrecute cu familia si prietenii sunt pozitionate pe primul loc in nevoia psihica a unui roman, iar pe locul doi stabilitatea financiara.
Investitiile imobiliare sunt intr-o categorie in care nu sunt garantate, dar acestea au riscuri mici si sunt vazute ca o investitie „sigura”. Intr-o alta ordine de idei investitiile imobiliare sunt reprezentate de achizitionarea unui apartament sau a unei case din care obtinem anumite venituri lunare, si pe care intentionam sa-l vindem ulterior la un pret mai apropiat de nivelul la care l-am achizitionat.
Locuinta ofer? rezultate constante, intrucat o poti folosi pentru a locui in ea sau o poti închiria asigurandu-ti un venit lunar stabil. In cazul in care aveti o alta nevoie financiara se poate cauta momentul oportun pentru vanzare. Totodata, locuinta se afla intr-o zona al carei potential se poate dezvolta in functie de zona unde este amplasata.
Care sunt riscurile la care sunt supuse proprietatile imobiliare?
Aceste proprietati sunt supuse la un numar relativ limitat de riscuri, principalele fiind cele care ar putea duce la distrugerea lor: cutremur, incendiu, inundatie, alunecari de teren etc.
Marele avantaj este ca aceste evenimente sunt foarte rare, dar mai ales faptul ca ne putem asigura pentru ele. Iar aceste asigurari sunt foarte uzuale, usor de contractat si au costuri destul de avantajoase.
De multe ori gradul de risc al unei anumite investitii care nu este garantata este comparat cu riscul de a investi in actiuni. Acesta, deoarece bursele de actiuni sunt considerate a fi printre cele mai riscante (dar si profitabile) tipuri de investitii, din dou? motive: pe de o parte bursele de actiuni pot avea fluctuatii foarte mari (care pot sa duca in anumite perioade la scaderi substantiale), pe de alta parte companiile respective sunt in permanenta supuse la multe riscuri, inclusiv cel al falimentului.
Achizitia sau vanzarea unei proprietati este o decizie financiara, de o foarte mare importanta.
Printre factorii care influenteaza acest proces, se afla locatia (accesul, vecinatatile), compartimentarea (se prefera o compartimentare cat mai ancorata in tendintele actuale – living pentru intreaga familie, etaj cu 2-3 dormitoare astfel incat copiii sa poata dormi pe acelasi palier cu parintii, spatii bine vitrate) cat si starea locuintei – finisaje intretinute si amenajarea neutral sau moderna.
Parcarea subterana, terasele dar si facilitatile (in cazul in care este vorba despre un complex) sunt si ele determinante in parcursul procesului de inchiriere sau revanzare, dupa caz. Acesti factori determina de cele mai multe ori si pretul de chirie dar si pretul plus perioada de revanzare.
Una dintre zonele cu o dezvoltare permanenta si totodata cu potential imobiliar in 2019 este Pipera, o zona suficient de departe de oras, dar din care poti ajunge repede in centru. In aceasta zona exista o varietate larga de unde poti alege sa cumperi o casa, apartament sau un teren. In Pipera o casa achizitionata chiar si acum 7-8 ani, daca are si o compartimentare moderna se poate vinde mult mai rapid si aproape de pretul de achizitie.
Cu toate acestea, daca va cunoasteti obiectivele dumneavoastra de investitii si cum puteti juca un rol real, puteti investi cu incredere si puteti aduce imobiliarele in portofoliul dumneavoastra, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Sursa: financiarul.ro
Imobiliare.ro